2021-11-18 19:51:00

SIBINJ ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU

U srijedu, 17. studenoga obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i odali počast svim herojima koji su svoje živote položili iz ljubavi prema svojem gradu, ljudima i domovini. 

Prošlo je trideset godina otkako je slomljena herojska obrana vukovarskih branitelja, a sjećanje na hrabrost i žrtvu za našu domovinu, ostat će zauvijek u našim srcima.

Kako bismo obilježili taj događaj, naša je škola prigodno uredila predvorje škole u kojem su izrađeni panoi sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na pano smo položili trideset crvenih cvjetova, koji predstavljaju tridesetu obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje. Naši osmaši dali su svoj doprinos postavivši izložbu fotografija koje su snimili kada su bili u Vukovaru u sklopu projekta ,,Posjet učenika osmih razreda Vukovaru'' u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata. Niži su razredi svojim likovnim i literarnim radovima doprinijeli obilježavanju ovog dana. U predvorju je projiciran prigodni dokumentarni film,  a odabrana domoljubna glazba budila je osjećaj zajedništva te su učenici spontano zapjevali pjesmu „Vukovar“.

Na ulazu u dvorište škole postavljen je prigodni stalak za lampione koji je na prijedlog ravnatelja izradila učenica Mia Stipčević, uz pomoć Vite Galović i Barbare Vrljić. 

Učenici matične škole od 1. do 8. razreda donijeli su lampione od kojih su osmaši  izradili vodotoranj koji je simbol stradanja i otpora našeg Grada Heroja. Svjetlošću lampiona svi su učenici sibinjske škole poslali poruku sjećanja, zahvale i mira Vukovaru i Škabrnji.

U večernjim satima učitelj Domagoj Ivanagić dronom je snimio vodotoranj te izradio prigodni priloženi video.

Spomenute aktivnosti oživotvorile su dio projekta „Hrvatski nacionalni identitet u kontekstu suvremene povijesti“ čija  je voditeljica Marija Alerić, a njezine su suradnice  Betina Domazet, Lidija Kevo, Marijana Šušnjara, Mateja Paradžik i Sunčica Dolovčak. Autori fotografija „Posjet osmaša Vukovaru“  su učenici 8.a, b, c i d. razreda.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje fotografijom su zabilježili Anđela Prskalo, Anja Alilović, Vita Galović, Barbara Vrljić i Luka Mirosavljević, koji je ujedno bio i tehnička podrška.

Neka nas svjetlost lampiona podsjeti na žrtvu onih koji su vjerovali u ljubav, slobodu i istinu, toliko snažno da su žrtvovali svoj život.

 

''Iz krvi i bola niknut će cvijeće

 i nikada narod zaboravit' neće Vukovar.''   

 

Anđela Prskalo, 8.c 

Realizaciju projekta je vidljiva u videu: https://youtu.be/LO4IgdioNYE                                                 


Osnovna škola "Ivan Mažuranić" Sibinj