2015-10-21 16:57:02

Izvješće o Danima kruha u Gornjim Andrijevcima

Učenici sva četiri razreda područne škole Gornji Andrijevci, u petak 16. listopada u vremenu od 10 do 11 sati, posjetili su domaćinstvo obitelji Klarić. Baka našeg prijatelja Lovre nam je tom prigodom pokazala na koji način se pravi i peče kruh u krušnoj peći.

Kruh je prvo zamjesila ( voda, brašno, sol i „germa“ ili kvasac ) i pustila da se tijesto „digne“. Krušnu peć, za to vrijeme, je dobro naložila.  ( FOTOGRAFIJA 1.

Kad su se drva dobro razgorila, uzela je lopatu i žegu ili žar izvadila iz peći, i zatim ju pomela i obrisala vlažnom krpom od pepela da se on ne bi uhvatio za kruh. ( FOTOGRAFIJA 2. I 3. )

Na staru, drvenu lopatu za kruh stavljala je list kupusa i na njega, iz „simplica“ / košare u kojima kruh se diže/ ,  tijesto. List kupusa se stavlja da bi korica od kruha bila mekša i hrskavija.

( FOTOGRAFIJA 4. I 5. )

Nakon toga kruh je stavljala u peć, vratila žegu i dobro zatvorila vrata krušne peći. Kruh se peče oko dva sata, uz povremeno provjeravanje.

( FOTOGRAFIJA 6. , 7. I 8. )

Pečeni kruh nismo dočekali, ali su nas domaćini lijepo ugostili proizvodima od brašna i domaćim sokom. Povratkom u školi, blagovali smo proizvode od brašna koje smo donijeli da svečano i prigodno obilježimo dane zahvalnosti za plodove zemlje.

( FOTOGRAFIJA 9., 10. 11.)

 

Matea Novotni i Mihael Dujček, 3. razred

 


Osnovna škola "Ivan Mažuranić" Sibinj